Kennis en inspiratie
Ben je op zoek naar heerlijke recepten voor cliënten met kauw- en slikproblemen, dan is deze webpagina de plek om inspiratie op te doen en om jouw recepten te delen met anderen.
Hieronder vind je alvast enkele recepten met een aangepaste consistentie, maar we kunnen er véél meer gebruiken! Deel jij je recept met ons? Mail naar ReinaerdeFit@Reinaerde.nl
IDDSI
Sinds een tijdje werken we bij Reinaerde volgens een internationale standaard om de consistentie van een eten of drinken aan te geven: de IDDSI. Een logopedist geeft aan welk IDDSI niveau veilig is voor een cliënt. Dit advies bepaalt wat de consistentie van een product dient te zijn en hoe dit wordt aangeboden aan de cliënt.
Wanneer eetkaarten worden aangepast dan worden de adviezen naar het bijbehorende IDDSI-niveau aangepast. Het is belangrijk voldoende kennis en vaardigheid te hebben rond veilig eten en drinken en om deze kennis regelmatig op te frissen. Medewerkers kunnen worden geschoold in veilig en gezond eten en drinken, en in handelen bij verslikken of verstikken. Wil je meer informatie over dit onderwerp? Vraag ernaar bij de logopedist of mail ons via ReinaerdeFit@Reinaerde.nl.
Recepten
Op de website dat is even slikken vind je veel recepten voor de drie hoofdmaaltijden, maar ook voor dranken en tussendoortjes. Door middel van de verschillende menu's op de website kun je recepten zoeken per maaltijd maar ook per IDDSI-niveau. Hieronder vind je alvast wat voorbeelden. Deze website laat duidelijk zien dat gemalen voeding niet altijd saai hoeft te zijn. Wees creatief en geniet van het eindresultaat!
Voor 6-8 kleine glaasjes
Zoals je ziet hebben we alleen een foto zonder gepureerd fruit.
Ingrediënten
5 eetlepel blauwe bessen
1 klein bakje Griekse yoghurt
5 eetlepel frambozen
Evt. verdikkingsmiddel
Bereiding
Was het fruit, pureer de blauwe bessen en frambozen apart van elkaar.
Voor mooie laagjes kan je het gepureerde fruit iets verdikken met verdikkingsmiddel. Voeg niet teveel toe, roer goed en laat 1 minuut staan om te kijken of de dikte goed genoeg is.
Verdeel de blauwe bessen over de bodem van de glaasjes.
Schenk de Griekse yoghurt op de blauwe bessen.
Schep als laatste de frambozen erop.
Voor 4-6 glaasjes (iets kleiner dan op de foto)
Ingrediënten
2 sinaasappels
1 mango
250 ml yoghurt
1 eetlepel citroensap
8 aardbeien
Bereiding
Als je een gladde smoothie wil pers je de sinaasappels uit en anders schil je ze en snijd je het vruchtvlees in stukken.
Schil ook de mango en snijd het vruchtvlees om de pit in stukken.
Verwijder de kroontje van de aardbeien.
Doe de sinaasappels (of het sap), de stukken mango en citroensap in een blender en blend fijn.
Voeg halverwege de yoghurt en de aardbeien toe en blend tot een mooie oranje smoothie.
Heb jij een van deze recepten gemaakt? Dan willen we graag jouw mooie foto gebruiken! Mail reinaerdefit@reinaerde.nl
Seizoensrecepten
Deze recepten worden je aangeboden door de logopedisten, diëtisten en fitcoaches van Reinaerde.
Een paar keer per jaar maken we een leuk recept passend bij het seizoen en delen we dit uit op de instellingsterreinen.
Hiernaast vind je het recept voor wentelteefjes met appel en kaneel.
Er zullen meer recepten volgen. Houd daarom de brievenbus of deze pagina goed in de gaten.