Onderwerpen op deze pagina
Dagelijks moeten we zorgen dat onze cliënten voldoende drinken. Fruitwater is een goede en lekkere afwisseling op koffie en thee. Hieronder vind je ideeën voor verschillende vruchten en andere smaakmakers. Wil je het liever eenvoudig houden? Eén van deze ingrediënten in je glas of karaf doet ook al heel wat met de smaakbeleving van water.
Verfrissende combinaties
citroen – munt – limoen
aardbei – citroen – basilicum
watermeloen – munt
sinaasappel – komkommer – munt
blauwe bessen – lavendel
appel – kaneelstok- stukje gemberwortel
ananas – kokoswater
kiwi – limoen – blauwe bessen – munt
ananas- kiwi- passievrucht
citroen – framboos
1.
Tips
Was het fruit en de groente altijd voordat je het in het water doet.
Je kunt ook bevroren fruit nemen, dat is ook goedkoper.
Als je fruit over hebt, dan kun je ook ijsblokjes maken met stukjes fruit erin.
In plaats van water kun je ook Spa Rood nemen, voor een fris en sprankelend drankje.
Zacht fruit en kruiden kun je ook een beetje fijn maken in een blender, hierdoor krijgt het fruitwater extra smaak.
In een wereld waar klimaatverandering en milieuproblemen steeds urgenter worden, is het belangrijk om na te denken over hoe onze voedingskeuzes de planeet beïnvloeden. Duurzaam eten betekent niet alleen gezonder eten, maar ook bijdragen aan een betere wereld. Hier zijn enkele actuele duurzaamheidstips die je kunnen helpen om bewuster en milieuvriendelijker te eten.
Tips
1. Eet volgens de Schijf van Vijf
De Schijf van Vijf is een handige richtlijn om een gebalanceerd en gezond dieet te volgen. Door te eten volgens deze schijf, zorg je ervoor dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt zonder overbodige toevoegingen. Dit helpt niet alleen je gezondheid, maar ook het milieu, omdat je bewuster kiest voor voedingsmiddelen die minder belastend zijn.
2. Maak bewuste keuzes
Een van de eenvoudigste manieren om duurzamer te eten is door alleen te kopen wat je nodig hebt. Voedselverspilling is een groot probleem; jaarlijks wordt er wereldwijd ongeveer een derde van al het geproduceerde voedsel verspild. Door bewuster te plannen en te kopen, kun je je steentje bijdragen aan het verminderen van deze verspilling.
3. Kies producten met keurmerken
Let bij het boodschappen doen op keurmerken die dierenwelzijn, eerlijke handel, natuur, milieu en herkomst garanderen. Voorbeelden van dergelijke keurmerken zijn het Fairtrade-keurmerk, het EKO-keurmerk en het MSC-keurmerk voor duurzame visserij. Deze keurmerken helpen je om producten te kiezen die op een verantwoorde manier zijn geproduceerd.
4. Kies duurzaam gevangen vis
Vis is een belangrijke bron van eiwitten en andere voedingsstoffen, maar overbevissing vormt een grote bedreiging voor de mariene ecosystemen. Kies daarom voor vis met het MSC-keurmerk of andere keurmerken die duurzame visserij garanderen. Dit helpt bij het behoud van vispopulaties en het mariene milieu.
5. Eet seizoensgroenten en -fruit
Seizoensgebonden groenten en fruit zijn vaak goedkoper en minder belastend voor het milieu. Ze hoeven niet in energie-intensieve kassen te worden geteeld of van ver te worden geïmporteerd. Door te kiezen voor seizoensproducten, ondersteun je ook de lokale landbouw en verminder je de CO2-uitstoot die gepaard gaat met transport.
6. Koop lokaal
Lokale producten hebben vaak een kleinere ecologische voetafdruk omdat ze minder transport nodig hebben. Door lokaal te kopen, ondersteun je ook de lokale economie en krijg je vaak versere producten. Bezoek boerenmarkten of sluit je aan bij een groente- en fruitabonnement van een lokale boer.
7. Kies biologisch
Biologische producten worden geteeld zonder synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, wat beter is voor het milieu en de biodiversiteit. Hoewel biologische producten soms duurder kunnen zijn, dragen ze bij aan een duurzamer landbouwsysteem. Let op biologische keurmerken zoals het EKO-keurmerk om zeker te zijn van de herkomst.
8. Verminder vleesconsumptie
De productie van vlees heeft een grote impact op het milieu, van ontbossing tot hoge water- en energieverbruik. Door minder vlees te eten en vaker te kiezen voor plantaardige alternatieven, kun je je ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen. Probeer eens een paar dagen per week vegetarisch te eten, verwerk bijvoorbeeld noten, peulvruchten of een eitje door de avondmaaltijd of kies voor een vleesvervanger.
9. Gebruik restjes creatief
Restjes hoeven niet in de prullenbak te belanden. Met een beetje creativiteit kun je heerlijke maaltijden maken van overgebleven ingrediënten. Maak bijvoorbeeld een soep van overgebleven groenten, een frittata van restjes pasta of een smoothie van rijp fruit. Dit helpt niet alleen om voedselverspilling te verminderen, maar kan ook verrassend lekkere gerechten opleveren.
10. Vermijd overmatig verpakte producten
Veel voedselproducten zijn overmatig verpakt in plastic. Dit draagt bij aan de wat bijdraagt aan de groeiende afvalberg. Kies waar mogelijk voor producten met minder of geen verpakking, of voor verpakkingen die recyclebaar zijn. Neem je eigen herbruikbare zakjes (bijvoorbeeld voor groente en fruit) mee naar de supermarkt om verpakkingsafval te verminderen.
11. Kweek je eigen voedsel
Zelf voedsel kweken is een geweldige manier om duurzamer te eten. Of je nu een grote tuin hebt of een klein balkon, er zijn altijd mogelijkheden om je eigen groenten, kruiden of fruit te kweken. Dit vermindert niet alleen de ecologische voetafdruk van je voedsel, maar geeft ook veel voldoening. Tuinieren is ook een mooie vorm van dagbesteding. Wil je een eigen tuintje gaan opstarten, vraag dan bijvoorbeeld kweekbakken aan bij de fiteuro's. Meerdere locaties zijn je al voorgegaan.
12. Drink kraanwater
Flessenwater heeft een veel grotere ecologische voetafdruk dan kraanwater, vanwege de productie en het transport van de flessen. In de meeste landen is kraanwater van uitstekende kwaliteit en een veel duurzamer alternatief. Gebruik een herbruikbare fles om je water mee te nemen en vermijd zo de plastic afvalberg.
Conclusie
Duurzaam eten hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met een paar bewuste keuzes kun je een groot verschil maken voor het milieu. Samen kunnen we werken aan een gezondere planeet voor toekomstige generaties.
Hieronder vind je verschillende gezonde traktatie-ideeën van het Voedingscentrum voor verschillende leeftijdscategorieën. Deze gezonde en kleurrijke hapjes zijn ideaal om uit te delen tijdens een verjaardag en ook prima geschikt als bak- of knutselactiviteit op een dagbestedingslocatie.
Samen knutselen en genieten van lekker en gezond eten is geschikt voor alle leeftijden!